De inclusieve buurt
21/03/2017 - Bij de gemeente bestaat de idee dat de samenhang in buurten en wijken te wensen overlaat. Er moet dus wat verbeteren. Een motie, aangenomen door de gemeenteraad op 5 april 2016 poogt daar wat aan te gaan doen. Inmiddels is er een bescheiden circus opgetuigd om uitvoering aan die motie te geven.
De bijeenkomst van 20 maart 2017 over de inclusieve buurt was daar een onderdeel van.
Inclusie als nieuw gemeentelijk wondermiddel.
Inclusie. Wat? Als op een quiz als twee voor twaalf of met het mes op tafel gevraagd wordt wat een begrip als net genoemd betekent, gegarandeerd dat geen van de quizdeelnemers weet waarover het gaat.
Tenzij zij uit Woerden komen en de politiek daar een beetje volgen. Ongeveer een jaar geleden, om precies te zijn op 5 april 2016, is in de gemeenteraad een motie van Progressief Woerden en D66 aangenomen om een lokaal inclusiebeleid vorm te geven. De motie haakte in op een VN-resolutie die een jaar eerder ongeveer hetzelfde wilde, een beleid inzake inclusie. Maar wat is dat dan? Kort en goed: het is een begrip, toegepast op een wijk,buurt of stadsdeel waar iedereen, ongeacht zijn of haar persoonlijke kenmerken als leeftijd sekse, culturele en religieuze achtergrond talent en beperking kan deelnemen in wat er in die buurt, wijk of stadsdeel dagelijks aan de orde is. Vooral voor mensen met een beperking of eenzamen,ouder of niet, is dat lastig en daar spitst dat beleid zich op toe. Dat beleid schudt je niet zo maar uit je mouw, daar moet ja naar goed Woerdens gebruik een organisatie voor in het leven roepen, lees meer
Deskundigen van buiten in de persoon van Anouk Boisenboek en Paul Imthorn werden ingehuurd en die schreven een verhaal op waarmee men de afgelopen maand de boer is opgegaan, lees meer.
Maandag 20 maart stond de inclusieve buurt op het programma. Velen werden uitgenodigd om zich naar de Brediushonk te begeven, maar weinigen deden dat.
Tot het twintigtal belangstellenden dat gehoor gaf aan de uitnodiging waren maar twee vertegenwoordigers van wijkplatforms, namelijk die van het Staatsliedenkwartier en Harmelen.
Een magere opkomst, wat niet wegneemt dat het toch nog een boeiende avond werd. Dat was te danken aan Rinie Blauw uit het Staatsliedenkwartier afkomstig, maar nu optredend als voorzitter van de Kerngroep Bredius en Jack Eekhof van Batenstein Buiten.
Rinie vertelde op bevlogen wijze over het vele werk dat door tal van vrijwilligers gedaan wordt om het Brediuspark voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking, toegankelijk te maken. Niet alleen in passieve zin, kijken en genieten, maar ook in actieve zin, de handen uit de mouwen.Lees verder.
Over Batenstein Buiten was het van hetzelfde laken een pak. Sleutelwoorden waren en zijn daar betrokkenheid, toegankelijkheid, zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid.
Het was de bedoeling van die avond dat er mogelijke nieuwe initiatieven zouden opborrelen, die er mogelijk toe zouden kunnen leiden dat de samenhang in een buurt of wijk bevorderd zou kunnen worden, de eenzaamheid zou verminderden en mensen met een beperking geen drempels meer zouden ervaren. Dat kwam er niet uit. Het lijstje bleef helaas leeg. Maar de exercitie is nog niet ten einde.
Volgende week dinsdag wordt er rond dit thema een brede werkconferentie gehouden. Daar moet wat uitkomen, want de gemeenteraad moet wel iets te beslissen over dit thema worden voorgelegd.
De motie van PW en D66 moet tenslotte in iets concreets uitmonden.
Voor een fotoimpressie van de bijeenkomst zie: https://www.myalbum.com/album/qbG3sqTk7x16