De Terugwinning: een nieuw bedrijf in het Staatsliedenkwartier
08/05/2018 - Lang is de stichting met deze naam, “ de Terugwinning” onder de radar gebleven. Anders gezegd, met kousenvoeten is een bedrijf onder die naam onderdak gekomen op het vm. Den Oudstenterrein. Het waarom van die terughoudende opstelling wordt later verklaard. De website, waarover de stichting beschikt, laat weten dat Stichting “De Terugwinning” dagstructuur, carrière- en opleidingsoriëntatie, arbeidstoeleiding en werknemersvaardigheden biedt aan voornamelijk mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Het verschilt per week en per maand, maar gemiddeld werken er wel zo’n 4 tot 14 van deze mensen.
De Stichting is er voor een divers en breed publiek. Van mensen die op zoek zijn naar sociale contacten, structuur en dagritme tot mensen die werkloos zijn en een helpende hand nodig hebben om weer aan de slag te komen. Door gebruik te maken van het aanbod wordt mensen de kans geboden om (weer) actief deel te nemen aan de samenleving.
Het unieke doel van De Terugwinning is het terug winnen van Sociaal- en Maatschappelijk kapitaal. Want, zo gaat het op de site verder, elk mens heeft unieke talenten en kan iets betekenen voor zijn omgeving en de maatschappij. Daarom wordt er gewerkt in een veilige omgeving, maar wel midden in de samenleving.
Hoofddoel is het herstellen van fietsen, Houtbewerking en het demonteren van fietsen.
Hoe is het zo gekomen? Op 7 mei had Het Staatsblad daarover een gesprek met de coördinator Arjan Nihot en dan blijkt dat toeval bestaat.
Ruim twee jaar geleden was Arjan en zijn verloofde Monique bezig met de voorbereidingen van hun trouwdag, maar wat blijkt de motor van zijn auto valt uitgerekend op die dag stil en daar moet dan de ANWB bij komen. Dat gebeurt maar tijdens de reparatie krijgt Arjan een telefoontje van zijn cameraman en wat is er aan de hand: hij kan door omstandigheden niet bij de bruiloft aanwezig zijn. Goede raad is echter gelukkig niet duur, want de ANWB-medewerker, columnist van De Kampioen Gijsbert Pronk, hoort het gesprek aan en vertelt dan in zijn vrije tijd hobby filmer te zijn. Kan hij de bruiloft niet filmen? De afspraak wordt gemaakt en beiden raken veder in gesprek.
Arjan heeft dan al besloten zijn commerciële carrière in te wisselen voor iets totaal anders, maar iets dat weer wel in het Sociale Domein moet liggen. Maar wat? De ANWB’ er vertelt dan over tweede handsfietsen die en masse bij de ANWB worden afgeleverd, maar waar wel iets mee moet gebeuren. Opknappen ten behoeve van vluchtelingen. Iets voor Arjan? Die voelt zijn handen al jeuken en via via komt hij in Woerden terecht, waar hallen op het vm. Den Oudstenterrein leeg staan, klaar voor de sloop die in 2016 nog even op zich laat wachten.. Hij kan een loods huren. Het betreft de loods van de vm. Bedrijfsbrandweer. Het is maar voor tijdelijk, want in de loop van 2018 wordt deze loods gesloopt, maar op hetzelfde terrein ligt nog een andere loods die nog twee jaar kan blijven staan. Daar kan Arjan met zijn onderneming terecht en daar kan hij nog twee jaar blijven.
Arjan neemt dus voorlopig zijn intrek in de loods van de vm. Bedrijfsbrandweer. Daar gaat hij aan de slag met cliënten, hem aangeleverd via Wijk3.0. Men knapt fietsen op en stelt ze beschikbaar voor vluchtelingen via wijzijnwoerden.nl. Trots meldt Arjan dat elke vluchteling in Woerden inmiddels aan een goede fiets is geholpen. Niet helemaal gratis, want er moet sleutelgeld betaald worden, maar dat is maar een betrekkelijk klein bedrag.
Via de ANWB worden de activiteiten uitgebreid. Het is de ANWB namelijk opgevallen dat zo’n 61.000 kinderen in Nederland in armoede leven en vaak geen fiets hebben. De ANWB gaat iin de loop van 2017 via De Kampioen actie voeren om gebruikte kinderfietsen in te zamelen. Voor het opknappen komt men terecht bij De Terugwinning. Voldoen de fietsen aan de standaard die de ANWB heeft bepaald dan komen de fietsen via het Nationaal Fonds Kinderhulp terecht bij de kinderen die daar recht op hebben. Het herstel wordt geheel voor rekening van de ANWB uitgevoerd, de arbeidskosten echter niet,
Verder doet de stichting aan houtbewerking. Blue Print Automation levert houten pallets. Die worden van spijkers en ander ongerief ontdaan en leven dan voort als timmerhout. Op het terrein te koop, evenals brandhout.
Ook voor plantjes kan men er terecht. Branchevreemd? Een beetje wel, maar Arjan heeft behoorlijk wat biologische plantjes op de kop kunnen tikken en dan is verkoop een oplossing om geld in het laadje te brengen.
Dat nog weinigen van het bestaan van het bedrijf weten komt doordat Arjan bewust de publiciteit niet heeft gezocht. Hij wil namelijk absoluut niet concurreren met de bestaande fietsenwinkels in Woerden. Bij een artikeltje in het AD/GH ter gelegenheid van de officiële opening van het bedrijf op 18 april is het tot nu toe gebleven. Maar nu dan Het Staatsblad, zodat elke inwoner van het Staatsliedenkwartier kan weten dat het bedrijf er is en waarvoor het staat. Daar komt bij dat Arjan tijdens de Wijkplatformvergadering op 5 juni een korte presentatie over zijn bedrijf zal gaan houden.
Ook landelijk wordt aandacht aan De Terugwinning besteed. Woensdag 16 mei om 17.55 uur zendt de EO op NPO2 in het programma Van Harte beelden uit van het bedrijf en van de opening.
Voor het fietsenproject kunnen fietsen gedoneerd worden. Die mogen b ij de werkplaats worden afgegeven. De werkplaats is geopend van dinsdag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.00 uur. Wie goed rond kijkt in die werkplaats ziet daar twee fietsliften. Arjan zou er graag nog twee bij willen hebben. Het bestuur van het Wijkplatform vindt zijn initiatief zo mooi, uniek en belangrijk dat het besloten heeft een financiële bijdrage te verlenen zodat nog een lift kan worden aangeschaft.